dieta roślinna govegan

Zupa krem z brokułów i groszku

zupa krem z brokułów i zielonego groszku plantbasedblondie

Zupa krem z brokułów to jedna z moich ulubionych zielonych zup. Jest bardzo pożywna, wartościowa, super smaczna i szybka w przygotowaniu. Niezależnie, czy użyjesz do niej mrożonych czy świeżych brokułów, będzie tak samo dobra.

Zupa krem z brokułów i groszku – przepis

Do przygotowania tej zupy będziesz potrzebować następujących składników:

  • bulion warzywny – 1 litr
  • brokuł – ok. 1 kg świeżego brokuła (możesz użyć też 2 opakowań brokuła z mrożonki)
  • groszek zielony – 1 opakowanie mrożonego groszku
  • ziemniaki – 3 sztuki (ugotowane)
  • płatki drożdżowe – 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa – ok. 1/3 łyżeczki
  • sól, pieprz – do smaku
Zupa krem z brokułów i zielonego groszku

Przygotowanie zupy krem z brokułów i zielonego groszku

Rozpocznij przygotowanie tej zupy od zagotowania bulionu warzywnego. Następnie dodaj brokuła (świeżego lub mrożonego) oraz groszek i gotuj razem kilka minut, do czasu zupa ponownie się zagotuje a warzywa będą juz miękkie. Kolejno dodaj ugotowane wcześniej ziemniaki i zblenduj zupę. Dodaj płatki drożdżowe, gałkę muszkatołową oraz sól i pierz. Wymieszaj lub zblenduj ponownie. Zupę gotuj jeszcze przez ok. 5 – 10 minut, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.

Podawaj zupę z uprażonymi pestkami dyni lub popcornem. Możesz też skropić ją delikatnie sokiem z cytryny lub dodać kilka kropel oliwy z oliwek. Smacznego!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments