ajurweda dieta roślinna

Złote mleko – naturalny antybiotyk

złote_mleko_plantbasedblondie

Sezon na przeziębienie i grypę w pełnym rozkwicie. Niestety. Zimowa aura, której towarzyszą częste zmiany temperatur sprzyja namnażaniu się wirusów i spadkom odporności. Na szczęście istnieją naturalne metody wsparcia dla organizmu – oto jeden z nich: złote mleko-naturalny antybiotyk.

Jednym ze sposobów, które stosuję, by uchronić się przed przeziębieniem jest pyszny i rozgrzewający napój na bazie kurkumy. Złote mleko wywodzi się z Ajurwedy – starożytnej medycyny indyjskiej – która wykorzystywała prozdrowotne właściwości kurkumy. Kurkuma wykazuje m.in. silne działanie przeciwzapalne i wspiera układ odpornościowy.

Przepis na Złote Mleko:

– szklanka napoju roślinnego
– pół łyżeczki oleju kokosowego
– łyżeczka sproszkowanej kurkumy
– pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego
– pół łyżeczki mielonego imbiru
– szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 2 daktyle (najlepiej drobno pokrojone)

Do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy olej kokosowy oraz daktyle. Chwilę podgrzewamy (ciepło sprawia, że daktyle miękną i w tym momencie możemy je lekko rozgnieść widelcem) i dodajemy pozostałe składniki. Krótko gotujemy (nie doprowadzając do wrzenia) od czasu do czasu mieszając. Złote mleko wlewamy do ulubionego kubka i pijemy ciepłe.

Uwagi:
– pieprz jest kluczowy ponieważ zwiększa przyswajalność kurkuminy (składnika aktywnego zawartego w kurkumie) – nie pomijaj go!
– zamiast oleju kokosowego możesz użyć masła/musu kokosowego;
– jeśli nie przepadasz za daktylami, dodaj pół łyżeczki syropu klonowego lub syropu z agawy – możesz też wcale nie słodzić napoju;
– złote mleko możesz przygotować na bazie dowolnego napoju roślinnego, a nawet wody;
– zamiast sproszkowanych, możesz użyć świeżej kurkumy i imbiru – użyj wówczas ok. 1-2 cm kawałków ich korzeni i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Użyj rękawiczek – kurkuma silnie barwi!

NA ZDROWIE!

Złote mleko
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments