dieta roślinna govegan

Wegańskie lody z bananów – na upały

wegańskie lody z banana

Upały nie odpuszczają. Każdemu z nas jest gorąco i szuka skutecznego sposoby by się schłodzić dlatego nie przedłużając podaję mój sprawdzony sposób na upał – wegańskie lody z bananów.

Wegańskie lody z bananów

Bazą lodów są dwa składniki:
– banany
– jogurt roślinny bez cukru (naturalny – ja używam Plantona bez cukru)

Wykonanie jest banalnie proste, bowiem należy jedynie obrać banany, podzielić na małe kawałki i włożyć na ok. 4 godziny (im dłużej tym lepiej) do zamrażalnika. Po tym czasie wyjąć, umieścić w kielichu blendera, dodać jogurt i dokładnie zblendować. Bazę lodów mamy gotową!

Już w takiej postaci lody są przepyszne. Banany zapewniają im słodki smak, a jogurt podkręca kremową konsystencję. Zastępuje też śmietankę występującą w lodach tradycyjnych.

Dodatki jakie lubisz

Teraz już tylko od Twojej inwencji twórczej zależy jakie lody uzyskasz. Po Prostu dodaj do przygotowanej bazy lodów dowolne mrożone owoce: wiśnie, maliny, jagody, lub gotową mieszankę mrożonych owoców leśnych dostępnych w każdym markecie. Możesz też dodać świeże owoce – wówczas po zblendowaniu ich z bananami i jogurtem włóż jeszcze na 1-2 godziny do zamrażalnika.

wegańskie lody z bananów
domowe wegańskie lody

Smacznego!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments