dieta roślinna govegan

Wegański ramen – pyszny i prosty

wegański ramen

Wegański ramen to zdecydowanie moja ulubiona zupa. Nie potrzeba wielu dodatków by smakował idealnie. Często wykorzystuję składniki, które po prostu akurat mam w lodówce. Kapustę PakChoi zdarza mi się zastępować pekińską, tradycyjne tofu zamieniam na miękkie lub wędzone, dodaję kiełki, pieczoną dynię Hokkaido lub paseczki glonów nori. Wegański ramen smakuje ze wszystkimi tymi dodatkami tak samo dobrze!

wegański ramen - pyszny i prosty
wegański ramen – pyszny i prosty

Jak go przyrządzić? To naprawdę nic trudnego! Poniżej przedstawiam Ci mój sprawdzony sposób na ramen:

Wegański ramen – składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego + ugotowana w nim wcześniej marchewka
  • 1 łyżka pasty Hatcho Miso
  • 2 łyżki pasty Shiro Miso
  • 1/2 łyżeczki pasty Gochujang
  • ok. 30-40 g suszonych grzybów Shitake lub 200 g świeżych
  • 1 + 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 kawałek imbiru (ok. 5 cm)
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1,5 + 0,5 łyżki oleju kokosowego/z pestek winogron lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Dodatki:

  • kapusta PakChoi lub kapusta pekińska
  • kostka tofu (400 g)
  • 2-3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 opakowanie makaronu, np. Chow Mein

Przygotowanie:

Rozpoczynamy od bulionu warzywnego. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej. Długo gotowany bulion (ok. 4 godzin) będzie bardziej intensywny, a już samo zrobienie ramenu zajmie nam o wiele mniej czasu. Oprócz bulionu będziemy potrzebować również ugotowanej w nim marchewki. Na czas przygotowania ramenu najlepiej wyjąć ją z zupy by bardziej się nie rozgotowała.

Do bulionu dodajemy pastę Hatcho Miso i gotujemy na małym ogniu. W tym czasie zajmujemy się kolejnymi składnikami ramenu. Imbir i czosnek obieramy, a następnie kroimy na bardzo drobną kosteczkę. Cebulę również obieramy i kroimy na cienkie piórka. Na patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki oleju (kokosowy/z pestek winogron lub oliwę) i wrzucamy kolejno imbir i czosnek. Kiedy zaczną się już złocić dorzucamy do nich cebulę i smażymy razem aż zyskają lekko brązową barwę. Dodajemy olej sezamowy i jeszcze ok. minuty smażymy. Zawartość patelni przekładamy do gotującego się bulionu. Kolejnym składnikiem jaki do niego dodajemy są grzyby shitake. Jeśli używasz suszonych warto wcześniej je namoczyć, a dopiero gdy zmiękną dodać do zupy. Ja zdecydowanie bardziej wolę świeże grzyby Shitake, które po oczyszczeniu kroję na mniejsze kawałki i lekko podsmażam (ok. 1 minuty) na tej samej patelni co wcześniej imbir i czosnek.

warzywny bulion z grzybami shitake
warzywny bulion z grzybami shitake

Dodatki do ramenu

Na patelni, na której wcześniej smażyliśmy imbir, czosnek, cebulę oraz grzyby Shitake rozgrzewamy resztę oleju/oliwy i wrzucamy na nią pokrojoną na ok. 2 cm paski kapustę PakChoi (najpierw białą część, a po ok. 1 minucie zielone liście). PakChoi podlewamy 1 łyżką sosu sojowego, dodajemy kmin rzymski i smażymy maksymalnie 2-3 minuty. Po tym czasie przekładamy na półmisek lub talerz (będzie nam potrzebna dopiero by ozdobić wegański ramen na talerzu.

Tofu kroimy w kostkę i smażymy na patelni na początku bez dodatku żadnego oleju. Gdy lekko zezłoci się z każdej strony, posypujemy je granulowanym czosnkiem i smażymy jeszcze przez 2 minuty, cały czas lekko mieszając. Następnie podlewamy łyżką sosu sojowego i pozwalamy by tofu nabrało smaku umami. Na koniec możesz dodać jeszcze kilka kropli oliwy i podsmażyć na niej przez 2-3 minuty by złapało jeszcze bardziej złocistego koloru. Po usmażeniu tofu przekładamy na półmisek z kapustą.
W tym czasie wstawiamy wodę na makaron, a do gotującego się wegańskiego ramenu dodajemy pasty: Shiro Miso oraz Gochujang, a także 1 łyżkę sosu sojowego i mieszamy lekko. Ramen gotujemy do czasu, aż grzyby shitake będą miękkie i wszystkie składniki się ze sobą połączą – ramen powinien mieć intensywnie grzybowy smak.

Podanie ramenu

Do miseczki wkładamy porcję makaronu, a na wierzchu układamy kolejno wszystkie dodatki: pokrojoną marchewkę, podsmażone tofu i kapustę. Następnie wlewamy do nich gorącą zupę i wegański ramen gotowy. Smacznego! 🙂

wegański ramen
wegański ramen – propozycja podania
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments