dieta roślinna obiad

Wegański chłodnik litewski

wegański chłodnik litewski

Wegański chłodnik litewski to alternatywa dla przepisu na chłodnik litewski, który znają chyba wszyscy. W dużym skrócie jest to podana na zimno zupa z botwinki z dodatkiem zsiadłego mleka lub kefiru i jajek ugotowanych na twardo. Moja, wegańska wersja tej zupy nie ustępuje oryginalnemu przepisowi ani na krok. Przekonajcie się sami – jest idealna na letnie upały i pyszna!

Wegański chłodnik litewski

roślinny chłodnik litewski
wegański chłodnik litewski

Składniki:

– 1 duży pęczek botwinki
– 1 litr wody
– przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kilka gałązek świeżego lubczyku
– 1/2 łyżki oliwy

– 6 dużych rzodkiewek
– 1 kalarepa
– 2-3 duże ogórki szklarniowe
– pęczek koperku
– pęczek szczypiorku
– 1-2 ząbki czosnku

– naturalne tofu 1 opakowanie (180 g)
– czarna sól 1/3 łyżeczki
– świeżo zmielony pieprz 1/3 łyżeczki
– kurkuma 1/3 łyżeczki
– płatki drożdżowe 2 łyżki
– oliwa 1/2 łyżki

– 500 g sojowego jogurtu bez dodatku cukru

Przygotowanie wegańskiego chłodnika litewskiego:

Botwinkę dokładnie myję i oddzielam buraczki od liści. Buraczki kroję na drobną kostkę i podsmażam kilka minut na łyżce oliwy. Następnie kroję liście botwinki na małe kawałki (wygodne do jedzenia) i również dodaję do podsmażonych buraczków. Dodaję do nich przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, liście lubczyku oraz dolewam ok. 1 litr wody (może być również bulion warzywny). Gotuję ok. 10-15 minut, a następnie wystudzam.

W międzyczasie przygotowuję dodatki do chłodnika. Rzodkiewki, kalarepę oraz ogórki ścieram na tarce, koperek i natkę pietruszki siekam na drobne kawałki, a czosnek przeciskam przez praskę. Tofu dzielę na małe kawałki (zgniatam lub kroję w drobną kostkę) i wrzucam na suchą, rozgrzaną patelnię by nieco odparowała z niego woda. Następnie wlewam oliwę i chwilę podsmażam, do momentu, aż złapie lekko złoty kolor. Następnie dodaję przyprawy: kurkumę, czarną sól, pieprz oraz płatki drożdżowe.

Gdy wywar z botwinki jest już schłodzony wlewam do niego jogurt sojowy oraz dodaję starte warzywa oraz zioła. Krótko mieszam, a następnie nakładam na talerze. Ozdabiam podsmażonym tofu a’la jajko i gotowe. Smacznego!

wegański chłodnik litewski
chłodnik litewski w wersji wegańskiej

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments