dieta roślinna govegan

omlet z mąki z ciecierzycy – pyszne i szybkie śniadanie

omlet z mąki z ciecierzycy

Omlet z mąki z ciecierzycy to ostatnio jedno z moich ulubionych śniadań. W tym wydaniu, z wędzonym tofu i dodatkiem ulubionych warzyw smakuje mi chyba najbardziej. Ale równie dobrze sprawdza się jako dodatek do obiadu – ostatnio podałam go z warzywnym leczo. Zapewnia uczucie sytości na długo, a samo jego przygotowanie jest banalnie proste.

omlet z mąki z ciecierzycy z wędzonym tofu i warzywami
omlet z mąki z ciecierzycy podany z wędzonym tofu i ulubionymi warzywami

omlet z mąki z ciecierzycy – składniki:

  • 3 czubate łyżki mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka babki jajowatej
  • 1 łyżeczka złotego siemienia lnianego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki mieszanki przypraw: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • pieprz
  • sól
  • woda (ok. 1/4 szklanki)

przygotowanie:

Babkę jajowatą i siemię lniane mielimy krótko w blenderze lub młynku. Następnie wsypujemy je do miski razem z mąką z ciecierzycy i płatkami drożdżowymi. Dodajemy kurkumę, tymianek, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz pieprz i sól. Wlewamy oliwę z oliwek, a następnie powoli dodajemy wodę jednocześnie mieszając. Konsystencja omletu powinna być tylko odrobinę gęstsza od ciasta naleśnikowego – jeśli jest zbyt rzadka, można dodać jeszcze trochę mąki. Po uzyskaniu jednolitej masy, odstawiam ciasto na kilka minut, by składniki dobrze się połączyły. W tym czasie możesz zająć się przygotowaniem ulubionych warzyw.

Jako dodatków do mojego omletu z mąki z ciecierzycy użyłam wędzonego tofu i cebuli pokrojonej w cienkie paseczki. Do dekoracji z kolei: awokado, mieszanki sałat, kiełek brokuła, pomidorków koktajlowych oraz kilku świeżych ziół: listków bazylii, rozmarynu oraz natki pietruszki.

Po upływie kilku minut, kiedy ciasto już odpocznie, rozgrzewamy patelnię (uprzednio można ją delikatnie skropić oliwą z oliwek – ale w cieście jest już tłuszcz, więc można ten krok pominąć). Wrzucamy na nią cebulę i pokrojone z drobną kostkę wędzone tofu. Kiedy lekko się zarumienią zalewamy je przygotowanym ciastem na omlet. Po kilku minutach (ok. 3-4) powinien ściąć się na tyle, by możliwe było jego odwrócenie na drugą stronę. Możesz też nie odwracać omletu, a zamiast tego przykryć patelnię pokrywką chwilę po wylaniu ciasta. Sprawdź delikatnie widelcem czy omlet z mąki z ciecierzycy jest już gotowy (odpowiednio usmażony). Przełóż na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 🙂

Jeśli tak jak ja, lubisz wytrawne śniadania spróbuj też pasty z zielonego groszku i awokado, do której przepis znajdziesz TUTAJ

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments