dieta roślinna govegan

Najlepsze wegańskie brownie

Brownie to jedno z tych ciast, które wszyscy uwielbiają. No, przynajmniej ci, który tak jak ja kochaaaaaają czekoladę.

Tradycyjne brownie to mieszanka masła, jajek, dużej ilości rafinowanego cukru i kakao. Moja wersja – wegańska – nie zawiera produktów odzwierzęcych, i jest odrobinę bardziej „zdrowa”. Nie twierdzę jednak, że jest to przepis fit, albo bezglutenowy. Moim założeniem było, by jak najbardziej przypominał on oryginał. I sądząc po tym, jak szybko to ciasto zostało zjedzone, chyba mi się udało. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.

najlepsze wegańskie brownie

Przepis na najlepsze wegańskie brownie

Składniki suche:

– 3 łyżki złotego siemienia lnianego,
– 2 szklanki mąki,
– 1 szklanka brązowego cukru dark muscovado
– 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
– 2 łyżki kakao,
– szczypta soli,
– pół tabliczki pokruszonej ciemnej (70% kakao) czekolady,

Składniki mokre:

– 1 i 1/2 tabliczki (rozpuszczonej w kąpieli wodnej) ciemnej czekolady,
– 5* łyżek mocnej kawy rozpuszczalnej o aromacie waniliowym,
– 5** łyżek soku pomarańczowego,
– 5 łyżek (w formie stałej) oleju kokosowego,
– 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

Siemię lniane zmiel w młynku lub za pomocą blendera na gładką masę. Pamiętaj, by podczas mielenia robić krótkie przerwy – w ten sposób unikniesz przegrzania siemienia i zachowa on swój smak oraz walory odżywcze. Po zmieleniu umieść siemię w miseczce i zalej gorącą (przegotowaną) wodą – ok. 3-4 łyżki powinny wystarczyć. Wymieszaj i odstaw na czas przygotowania pozostałych składników.
*Nasyp do kubka 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej (ilość dostosuj do siebie) i zalej 5-cioma łyżkami wrzątku.

Składniki mokre i suche

Naszykuj 2 miski – jedną na suche, a drugą na mokre składniki. Do pierwszej nasyp mąkę, kakao i sodę. Dokładnie wymieszaj. Dodaj cukier oraz sól. Do małego rondelka nalej ok 1-2 cm wody i podłącz do gotowania na małym ogniu. Postaw na nim drugą miskę i rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę. Kiedy całkowicie się rozpuści dodaj do niej olej kokosowy delikatnie mieszając by ten również się rozpuścił a składniki się połączyły. (Możesz oczywiście dodać olej kokosowy w formie płynnej – zmienia on swój stan skupienia przy temperaturze wyższej niż 25 st. Celsjusza. W mojej kuchni ma on zazwyczaj postać stałą, dlatego też w ten sposób zapisałam go w przepisie).

Wyłącz palnik pod rondelkiem i zdejmij z niego miskę z rozpuszczoną czekoladą, by mogła lekko przestygnąć. Po około 5 minutach cały czas delikatnie mieszając zacznij wlewać do przestudzonej masy przygotowaną wcześniej kawę rozpuszczalną. Początkowo możesz zauważyć jakby składniki zaczynały lekko się ważyć, jednak nie panikuj i cały czas mieszaj. Już po chwili powinny połączyć się tworząc konsystencję dość rzadkiego kremu czekoladowego.

Łączymy składniki

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
Teraz, kiedy masz już tak przygotowane składniki wklej zawartość miski z masą czekoladową do tej ze składnikami suchymi. Dodaj do nich również siemię lniane. Delikatnie zacznij mieszać składniki łyżką. Powoli dodawaj sok pomarańczowy. **Na tym etapie oceń czy wszystkie składniki masy się już połączyły – czy na dnie miski nie ma już niewymieszanej suchej mąki. Jeśli widzisz, że masa wymaga jeszcze odrobiny „mokrego składnika” dodaj kolejną łyżkę lub dwie soku pomarańczowego. Całość wymieszaj.

Przełóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj i udekoruj kawałkami pokruszonej czekolady:

wegańskie brownie przed pieczeniem

Włóż blaszkę (ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm) do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 30-40 minut. Jeśli używasz termoobiegu czas pieczenia może być krótszy, dlatego w trakcie sprawdzaj co kilka minut, czy wierzch się nie przypala. Długość pieczenia dostosuj do tego, czy lubisz by brownie miało lekko wilgotny środek, czy tak jak ja wolisz bardziej wypieczone.

Uwaga dla łasuchów!

Po wyjęciu z piekarnika pozostaw brownie do wystudzenia. Mimo zachwycającego aromatu postaraj się nie jeść gorącego. Smacznego!

mocno czekoladowe wegańskie brownie
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments