Uncategorized

Domowy chleb na zakwasie żytnim

domowy chleb na zakwasie żytnim

Moja przygoda z samodzielnym wypiekiem pieczywa rozpoczęła się kilka lat temu, kiedy mama podarowała mi trochę zaczynu i swój sekretny przepis. To wtedy upiekłam swój pierwszy domowy chleb na zakwasie żytnim. Jednak niestety nie byłam w tych wypiekach systematyczna i twierdząc, że nie mam na to czasu szybko wróciłam do pieczywa ze sklepu.

Ale lockdown podczas pandemii koronawirusa zmotywował mnie do podjęcia kolejnej próby. Rozpoczęłam od podstaw, czyli od przygotowania własnego zakwasu. W wyparzonym 1,5 litrowym słoiku połączyłam 2 łyżki mąki żytniej z 2 łyżkami wody – użyłam filtrowanej wody o temperaturze pokojowej. Przez około tydzień codziennie dokarmiałam zakwas dodając do niego taką samą ilość mąki żytniej i wody.

Obecnie zakwas ma już ponad 9 miesięcy i zdążyłam upiec na nim kilkanaście pysznych bochenków chleba. Coraz więcej osób, szczególnie na instagramie o niego pyta, dlatego postanowiłam podzielić się swoją recepturą na domowy chleb 🙂

domowy chleb na zakwasie żytnim
domowy chleb na zakwasie żytnim – propozycja podania

Chleb na zakwasie żytnim – przepis

Domowy chleb na zakwasie żytnim

Prep Time 1 d
Cook Time 1 hr
Total Time 1 d 1 hr
Course Breakfast
Cuisine Polish

Ingredients
  

  • 400-500 ml wody
  • 200 g mąki żytniej
  • 300 g wybranej mąki np. 150 g mąki pszennej + 100 g mąki razowej + 50 g mąki z płaskurki
  • 6 g soli
  • 120 g zakwasu ok. 6-8 łyżek
  • 50 g pestek np. słonecznika, dyni (opcjonalne)
Keyword chleb, chleb na zakwasie, domowe wypieki, domowy chleb, zakwas żytni

domowy chleb na zakwasie – przygotowanie:

zaczyn:

  • 200 g mąki żytniej
  • 200 ml wody (używam filtrowanej, o temperaturze pokojowej)
  • 120 g zakwasu

W dużej misce odmierzam kolejno składniki i mieszam. Przykrywam miskę folią lub ściereczką i odstawiam na kilka godzin pozwalając zaczynowi pracować. Czas, na jaki zostawiam zaczyn to zazwyczaj 12 h

chleb – proporcja na 1 bochenek:

  • przygotowany wcześniej zaczyn
  • 300 g mąki* – np. 150 g mąki pszennej + 100 g mąki razowej + 50 g mąki z płaskurki
  • 200-300 ml wody**
  • łyżeczka (ok. 6 g) soli
  • garść pestek słonecznika (ok. 50 g)

* na tym etapie mieszam różne rodzaje mąk: pszenną, razową żytnią, żytnią, czy mąkę z płaskurki (tę szczególnie polecam).

** wodę dodaję podczas wyrabiania ciasta, czasami wymaga ono większej, a czasem mniejszej ilości wody – dodaję jej tyle, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany

Do przygotowanego wcześniej zaczynu dodaję mąkę, wodę, sól i pestki słonecznika. Delikatnie mieszam by wszystkie składniki się połączyły, a następnie przekładam masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. W foremce ciasto leżakuje jeszcze przez kolejne 6-9 godzin (wkładam je na ten czas do zimnego piekarnika). Na tym etapie podwaja ono swoją objętość. Kiedy ciasto na chleb ładnie podrośnie i widać w nim bąbelki powietrza posypuję je makiem, lub czarnuszką. Nagrzewam piekarnik do 200 st. C, a na blaszkę na której następnie kładę foremkę z chlebem wlewam ok. 200 ml wody (która wyparuje w trakcie pieczenia). Ciasto wkładam dopiero do nagrzanego piekarnika.

PRO TIP dla początkujących: jeśli używasz młodego zakwasu, potrzymaj zaczyn nieco dłużej niż 12 h i daj też gotowemu ciastu na chleb więcej czasu na wyrośnięcie.

PRO TIP 2: Obserwuj swój chleb, trzymaj się proporcji i nie nalewaj do foremki więcej ciasta niż połowa jej pojemności. Mi zdarzyło się zrobić za dużo ciasta, gdy piekłam 2 bochenki i uzupełnić foremki do 3/4 ich wysokości, czego skutki możesz zobaczyć poniżej 🙂

domowy chleb na zakwasie żytnim
zaczyn na chleb żytni zostawiony do wyrośnięcia przed wypiekiem – „wyszedł” z foremek 🙂

Nie zrażaj się, jeśli Twój pierwszy domowy chleb na zakwasie żytnim nie wyrośnie idealnie. Kolejne będą już piękne!

Udanych wypieków!

Sprawdź moje inne przepisy tutaj

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments